Cum functioneaza un ecograf ?

Cum functioneaza un ecograf ?

Ecograful este un aparat folosit in spitale si in cabinetele medicale, ce utilizeaza unde sonore de inalta frecventa pentru a vizualiza partile interne ale corpului uman si a le face poze. Tehnica ce sta la baza acestei proceduri a fost initial utilizata in Primul Razboi Mondial pentru a localiza submarinele inamice sub apa.

Practic, un aparat cu ultrasunete functioneaza atunci cand undele sonore de la un transductor sunt emise catre un obiect, iar cand il ating, sunt ricosate inapoi, producand ecouri. Masurand aceste unde ecouri, aparatul poate determina care este forma, marimea si consistenta obiectului, precum si cat de departe este acesta. In cabinetele medicale, aparatele ecografe pot fi comparate cu niste forme de radar medical,   folosite cu scopul de a detecta modificari ale organelor, tesuturilor si vaselor sanguine, precum si pentru a depista eventualele tesuturi straine (tumori benigne sau maligne).

Ce este, asadar, ecografia?

Ecografia, denumita si imagistica cu ultrasunete, se realizeaza prin utilizarea unui mic transductor si a unui gel pentru a expune corpul la ultrasunete. Acest transductor face legatura cu un monitor, pe care imediat vor aparea imagini cu partile interioare ale organismului. Este o tehnica sigura, nedureroasa, neiradianta, cu rezultate instantanee.

Intelegerea ultrasunetelor:

Ultrasunetele sunt unde sonore de inalta frecventa. Mai exact, sunt o forma de energie mecanica ce se distribuie sub forma unor unde care au frecvente pe care urechea umana nu le poate percepe. Omul are o banda auditiva limitata intre 16 si 20 000 Hz. Sunetele de inalta frecventa folosite de ecografe au peste 20 000 Hz, numindu-se ultrasunete. Sunetele de joasa frecventa, de sub 16 Hz, se numesc infrasunete. De regula, ecograful utilizeaza sunete de 2-18 MHz.

Cum se obtin imaginile ecografice:

Ecograful este un aparat compus dintr-un calculator, un monitor ce afiseaza imagini si un transductor (o mica sonda portabila, foarte asemanatoare cu un microfon, conectata de calculator printr-un cablu). Cand este lipit de corp, pe care anterior se aplica un gel pentru a impiedica formarea buzunarelor de aer, transductorul trimite ultrasunete in mod repetitiv in organism, ascultand ecourile returnate de la tesuturi. Practic, acesta lucreaza ca un emitator si receptor al sunetelor de inalta frecventa. Ecourile returnate la transductor intra in contact cu un disc piezoelectric, generand astfel un potential electric.

Ce este imaginea ecografica:

Imaginea ecografica se obtine atunci cand convertorul analog digital amplifica si transforma impulsurile electrice generate de ecouri la nivelul cristalului piezoelectric al transductorului in informatie digitala. Imaginea se creeaza luand in calcul urmatorii factori: amplitudinea, frecventa si timpul necesar semnalului de ultrasunete pentru a se intoarce de la zona examinata la transductor, compozitia tesuturilor si tipul structurii prin care sunetul calatoreste.

In prezent, se pot obtine ecografii 2D, ce ofera imagini in sectiuni plate ale corpului, ecografii 3D, tridimensionale, prin care computerul obtine vizualizare volumetrica a structurilor studiate si ecografii 4D, care reprezinta imagini tridimensionale in miscare.

 

Share this post

Lasă un răspuns